Skip to main content

Svenske Andreas Georgson er den som har fått oppgaven med å ta Lillestrøm Sportsklubb til nye høyder. Den 41 år gamle svensken kommer fra den engelske klubben Southampton, der han hadde rollen som dødballtrener.

 

Georgson føyer seg inn i rekken med svenske LSK-trenere fra Sverige med navn som Owe Rundberg, Magnus Haglund og sist, Jörgen Lennartsson.

Vi skal nå ta en titt på veien Georgson har gått for og i dag ende opp som hovedtrener i Lillestrøm Sportsklubb.

Andres Georgson hadde selv ingen spesiell god karriere som spiller. Han spilte i lavere divisjoner for klubber som FC Rosengård og GIF Nike, mens han studerte økonomi på siden. Da Georgson kun var 24 år gammel ble han tilbudt en stilling i ungdomsakademiet til den svenske storklubben Malmö.

Dette startet en rekke på 14 år hvor Georgson skulle jobbe i den svenske klubben. 12 år brukte han i ulike roller innad av akademiet før han tok steget opp og begynte å jobbe med A-laget som assistenttrener.

broken image

Foto: Malmö FF

Starten på England eventyret

I en artikkel fra The Athletic som ble skrevet tilbake i 2021 forteller Georgson om hvordan han tenker og hvordan han etter hvert tok turen over til England og fikk jobb i den daværende Championship-klubben, Brentford.

– Jeg tror ikke jeg har noe spesielt talent innenfor fotball, jeg har bare en stor lidenskap. Jeg har også arvet fra mine foreldre en tro på at hvis man er villig til å lære hver dag, kan man bli det man vil, sa Georgson i intervjuet med The Athletic.

Imens Georgson jobbet med sin UEFA PRO-Lisens tok han turen utlands for å se hvordan andre klubber arbeidet. Der fikk han høre om en klubb som på den tiden åpnet øyene til mange med måten de jobbet på.

Han besøkte treningsanlegget til Brentford hvor han møtte en man som skulle bety mye for den videre karrieren til den svenske treneren. Den daværende dødballtreneren til Brentford, Nicolas Jover. Da Jover i 2019 ble ansatt av storklubben Manchester City, trengte Brentford en som skulle ta over denne stillingen.

Georgson var den Brentford ville ha. Etter han vurderte om det var det riktige steget for hans karriere, takket han ja til en rolle som dødballtrener og ansvarlig for individuell utvikling.

Det ga umiddelbar effekt. Da Georgson ble ansatt i november 2019 hadde Brentford kun scoret et mål på de 16 siste kampene fra dødball. På de siste 34 kampene den sesongen scoret de hele 16 dødballmål.

broken image

Den gode jobben Andreas Georgson gjorde i Brentford hadde gjort at større klubber begynte å snuse på dødballtreneren. Arsenal med Mikel Arteta som trener så etter punkter de kunne bli enda bedre og rettet øyene mot Georgson. Han sa selv til The Athletic at det var det en mulighet han ikke kunne si nei til, spesielt for en trener uten noen spesiell bakgrunn som spiller.

Også i Arsenal kunne man se umiddelbar effekt av ansettelsen. Året før Georgson kom til klubben slapp dem i inn 15 år på dødball, men bare seks året svensken kom til klubben.

Tilbake i Sverige

Etter en sesong med Arsenal kom det et nytt tilbud som pirret interessen til den svenske treneren. Hans tidligere mangeårige arbeidsgiver, Malmö kom med tilbudet om å bli klubbens nye sportsdirektør.

I den tiden han var tilbake i den svenske klubben hadde han stort fokus på utviklingen av ungdomsavdelingen. Etter han tilbragte over ett tiår som trener for de yngre lagene var det naturlig for den unge sportsdirektøren.

Etter han tok over rollen som sportsdirektør var det en periode Malmö sto uten trener. Da gikk Georgson selv inn i trener, en rolle han hadde i ti kamper. På de ti kampene tok laget fem seier, spilte to uavgjort og tapte tre. Da for det for det meste 4-3-3 formasjonen som ble brukt, men det var tilfeller hvor han spilte med en variasjon av trebacks linje.

Nye utenlandseventyr

Etter ett og et halvt år tilbake i Malmö dukket det igjen opp en engelsk klubb som ville sikre seg Georgson. Southampton som i forrige sesong rykket ned fra Premier League, ansatte i august tidligere i år Georgson som dødballtrener, en rolle han tidligere har levert meget godt i.

Southampton ligger per dags dato på en fjerdeplass på nivå to i England og må nok gjennom kvalik for å sikre opprykk til det øverste nivået. Det har heller ikke blitt så altfor god uttelling på de faste situasjonene for klubben. På 21 kamper har bare fire mål kommet fra dødball, mens de har sluppet inn fem.

Lillestrøm Sportsklubb

Det neste stoppet i den meget innholdsrike karrieren til den fortsatt unge Andreas Georgson er nå Lillestrøm. Ser vi bort i fra de ti kampene han hadde som midlertidig trener i Malmö så blir dette hans første jobb som hovedtrener for et seniorlag. For mange vil nok det være en risiko å satse på en type med så lite erfaring. Det kan man jo godt forstå, men det er klart man lærer en ting eller to av å jobbe sammen med noen av fotballverdens smarteste hoder i Arteta og Frank.

Hvordan ting kommer til å se ut i Lillestrøm er jo ikke godt å si. Ser vi på tiden hans i Brentford og Arsenal så er det to lag som på den tiden han var i klubbene, begge spilte 4-3-3.

Det er dagens LSK-stall ikke bygd for, så vi vil nok få et klarere bildet når overgangsvinduet har åpnet og spillere skal både inn og ut portene på Åråsen.

Blogg

Tromsø 06.08.23

Mikael KinnestadMikael Kinnestad06/08/2023

Leave a Reply