Skip to main content

Fem år etter Erling Knudtzon forlot Lillestrøm til fordel for Molde og rosenes by er han nå tilbake på Romerike. Da han gikk til Molde hadde Lillestrøm vunnet cupen, men hadde to 12. plasser på rad i serien.

Etter en meget skuffende vårsesong signerte han en avtale som gjorde han til Molde-spiller etter sesongen.

– Håpet var jo at Lillestrøm skulle klare å ta det neste steget. Kanskje ikke være med å kjempe om seriegull, men etablere seg litt høyere på tabellen. Når man ikke klarte å bygge videre på cupgullet, så var det noe med det å kunne vinne med Molde som trigget meg.

Trodde overgangen skulle bli enklere

Når Knudtzon kom til Molde, kom han til et Molde som endte på en 2. plass i serien. Selv om han kjente til flere av spillerne og viste at nivået var høyt ble han fortsatt tatt litt på sengen.

– Det var en stor forandring og et stort steg opp. En ting er hverdagen med fasilitetene, men også kvaliteten på treningene.

– Jeg visste at nivået var høyere og jeg hadde spilt sammen med flere før, men at det var en sånn kvalitet hver dag, det var jeg overasket over. Jeg trodde det skulle være enklere for meg å gå til Molde.

Den litt tøffe starten på tiden i Molde var akkurat det Knudtzon trengte for våkne og være med i kampen om plassene på laget.

– Det var det som var så bra med det, for det var jeg ikke avhengig av å gjøre i Lillestrøm. Så hvis jeg ikke gjorde mitt ypperste og hadde fult fokus på trening i Molde, så falt jeg igjennom. Det er den treningskvaliteten og hverdagen som gjør at spillere utvikler seg og blir så gode som blir.

Det var ikke bare nivået på spillerne som var bedre, også utenfor banen kunne han merke forskjellen mellom klubbene.

– Alt i Molde var lagt bedre til rette for spillerne, enn det var i Lillestrøm. En ting er fasilitetene på stadion, men også større medisinsk apparat, samt frokost og lunsj på et helt annet nivå. Det brukes mere ressurser på treningsleir og reise for at det skal ligge til rette for å prestere best mulig.

For en spiller som har bodd hele sitt liv i Oslo, var det en også en stor endring å flytte til Molde som by. Selv om utvalget av andre aktiviteter er noe mindre, mener Knudtzon at det ikke nødvendigvis trenger å være en dum ting.

– Så var det selvfølgelig en overgang å flytte til Molde som er et lite sted, etter å ha bodd i Oslo hele livet. Det gjør jo at høydepunktet ditt med dagen er å dra på trening og møte lagkamerater.

– Jeg har aldri hatt noe problem med å fokusere og gjøre de rette tingene, men det er veldig mange andre som har nytte av at det ikke er så mange distraksjoner. Det er jo det fokuset man da får som gjør at kvaliteten og utviklingen blir så god.

broken image

Europa-eventyr

De siste årene har det vært mye fokus på det Bodø/Glimt har fått til ute på kontinentet. Det som kanskje har gått litt i glemmeboken for noen er Molde sitt Europa-eventyr i 2021.

Etter å ha blitt slått ut av Champions League kvalifiseringen, ventet det verdensklasse motstand allerede i gruppespillet av Europa League. Gruppen bestod av Rapid Wien, Dundalk og selveste Arsenal.

– Det var gøy selvfølgelig, det er de kampene man vil spille. Jeg har møtt Premier League-motstand tidligere, blant annet Newcastle da jeg var i Lillestrøm, men da i treningskamp. Det er noe annet å møte de i tellende kamp, det eneste som var synd var at det var uten tilskuere.

Grunnet et ganske kjent virus som herjet på den tiden, var det altså ingen som fikk se kampen på tribunen, men opplevelsen var fortsatt stor.

– Det sier seg selv at det hadde vært kult med et fullsatt Emirates, men det var utrolig bare å spille der.

Her er det også verdt å nevne at LSK sin nye hovedtrener, Andreas Georgson var i Arsenal på samme tid.

Etter å ha tatt andreplassen i gruppen, var neste hinder Hoffenheim. Der overasket Molde de aller fleste og tok seg videre. Det betydde en noe uventet bo situasjon for laget.

– Det var ikke så mange som hadde trodd vi skulle slå ut Hoffenheim. Så det var heller ikke så mange av oss som hadde sagt i fra til de hjemme at vi skulle bli borte i to måneder.

– Vi fikk ikke lov til å spille hjemmekampene våres hjemme i Norge på grunn av karantene-reglene. Så vi bodde i Spania i 6-8 uker.

Neste motstander i utslagsrundene var spanske, Granada. Et lag Molde-laget hadde stor tro på at skulle være mulig å slå.

Det skjedde dessverre for Knudtzon & co ikke. På tross av at «hjemmekampen» endte med seier, var det ikke nok for å ta seg videre. Hadde Molde klart å tatt seg videre, hadde Manchester United ventet i kvartfinalen.

Selv om det var en stor prestasjon å ta seg så langt, var en følelse større enn noen andre.

– Skuffelse over å ha blitt slått ut, uten tvil. Når vi kommer så langt og møter Granada, så føler man at de ikke er så bra at vi ikke kan slå dem ut. Sett i ettertid så er man fornøyd med hva man har prestert, men der og da er man skuffet over og ikke gå videre.

– Man kan ikke være skuffet

Nå vender som kjent Erling Knudtzon tilbake til klubben han tilbrakte åtte år i. Han skal hjelpe med å ta LSK til nye høyder, men han kan se tilbake på perioden i Molde med stolthet.

– Uten tvil fornøyd med tiden min i Molde. Vi var tre ganger i Europa, vant to seriegull og to cupgull på fem år. Jeg er skuffet over sesongen vi gjør i 2021 i ligaen, der følte vi at vi rotet det bort selv. Men man kan ikke være skuffet etter fire troféer og tre ganger i Europa på fem sesongen.

– Det har vært en av Moldes beste perioder også. Selv om de har gjort det bra tidligere så er dette kanskje den beste femårs perioden de har hatt. Det å ha vært en viktig del av det er noe jeg er stolt av.

Erling Knudtzon besøkte Kanarikafee nylig. Hør Episoden her.

Skrevet av Mikael Kinnestad. Foto: Mottaket Media, Emil Saglien Ruud

Blogg

Utkikksposten | uke 17

Mikael KinnestadMikael Kinnestad02/05/2023

Andreas Georgson klar for LSK

Mikael KinnestadMikael Kinnestad21/12/2023
Podkast

Episode 98: Vi er LSK

Trym HognerTrym Hogner15/08/2022

Leave a Reply