Skip to main content

174 dager etter Akor Adams avgjorde forrige møte mellom Lillestrøm og Vålerenga, møtes lagene igjen. Mye har skjedd hos begge lagene siden den gang, men en ting er det samme. Dette er kampen ingen av lagene kan leve med å tape.

 

En som kan få sin første kamp mot Vålerenga på Åråsen-gresset er Lillestrøm-gutten, Henrik Skogvold. Seks kamper på rad har han startet så mye kan tyde på at de første minuttene kan kommer nå på søndag.

– Jeg håper det kommer til å skje. Jeg skal hvert fall jobbe hardt denne uka for at det skal skje. Man merker jo allerede at det kommer til å bli gøy og derby-nervene kommer to ganger i året og de er helt spesielle.

Etter at det ikke ble hentet inn noen ny spiss i sommer, har det blitt mye spilletid for den unge lovende spissen. Den nye rollen i lagt er noe den lokale gutten liker godt.

– Jeg trives veldig godt med det. Så er det å fortsette å jobbe på, for det er mye annerledes jeg kunne gjort de siste kampene. Jeg må holde hode oppe og kassa frem så blir det bra.

broken image

Møte med gamle kjente

På motsatt banehalvdel er det en trener som de aller fleste i Lillestrøm-miljøet kjenner godt. Skogvold legger ikke skjul på at det er en spesiell situasjon og at det hadde smakt ekstra godt med en seier mot Geir Bakke.

– Klar det blir spesielt. Han har vært her og han dro fra oss, han er historie i LSK. Man prøver å ikke ha så mye fokus på han, men det er klar det er spesielt å møte en gammel trener for erkerivalen.

Hadde ikke skada og slå han på søndag?

– Nei, det hadde vært ufattelig deilig.

En annen som er veldig klar for å slå gamle-treneren er Ruben Gabrielsen.

– Det blir fantastisk det da, og enda et moment i derbyet som jeg tror alle setter pris på. Det er ikke sånn at jeg går rundt her og tenker på han nå, men det gjør noe ekstra med matchen for folk og oss spillere.

Sist gang Ruben Gabrielsen spilte for Lillestrøm mot Vålerenga på Åråsen var 18. september 2011. Den gang endte det med 1-0 tap, nå er stopperkjempen klar for å oppleve det igjen.

– Det betyr jo alt. Jeg sa det til gruppa i dag at det er noe med er derby-uke at man bare må glede seg til å dra på trening. Gjerne dra på butikken for å se hvor mye folk gleder seg for det gjør vi og.

– Det blir totalt kaos

Kampene mellom disse lagene er historisk veldig jevne. Det er et oppgjør som uavhengig av tabellposisjon og form, kan gå begge veier. Det er en oppfatning Gabrielsen deler.

– Kampen vet man ikke blir til før man spiller den. Vi kan bare fokusere på det som skjer her nå fram til kamp. Det blir totalt kaos da regner jeg med og få bare gjøre oss best mulig rusta til det, for det betyr så mye mer enn bare fotball.

Er det en bedre motstander å slå enn Vålerenga?

– Nei, nei, nei, nei det er ikke noe å snakke om en gang. Det veldig sjeldent jeg går rundt en uke og gleder meg til fotballkamp. Nå står man opp med smil om munnen, henter i barnehagen så er det folk som skriker til meg «Dere må ha en bra uke!» Så folk er helt gærne, det merker man.

– Man kan ikke si så mye mere enn det, ord blir for lite.

Etter en Bakke gikk ut, kom en annen Bakke inn. Eirik Bakke har gjennom en lang karriere opplevd mange store kamper, blant annet gjennom hans tid i England. Selv om han enda ikke har opplevd dette oppgjøret før, vet han det kommer til å bli spesielt.

– Det er jo sånn kamper vi gleder oss til, vi har jo hatt kampen mot Rosenborg, men jeg vet at Vålerenga er noe helt spesielt. Det er en kamp jeg gleder meg veldig til og jeg vet gutta gjør det samme.

– Man ser jo på gutta som er fra Lillestrøm hva det betyr for dem. Når jeg var i England så spilte jeg mye mot Manchester United, og så hvor mye det betydde for Leeds-supporterne å vinne de kampene. Det er årets kamp, så håper jeg at vi kan by opp til fest på søndag.

Lagnytt:

Vålerenga

Vålerenga møtte Brann i den siste kampen før landslagsoppholdet. Bergenserne ble litt i tøffeste laget for hovedstadslaget som hang med i kampen lenge, og tok til og med ledelsen tidlig i førsteomgang. Etter Brann utlignet senere i omgangen kom aldri Vålerenga til de store sjansene, og Brann styrte det meste av banespillet. Vålerenga rakk aldri å utnytte at Brann ble redusert til 10 mann, når Juklerød ble utvist like etter Finne ble sendt ut.

Vålerenga som er nede og kjemper en desperat kamp mot nedrykk, har etter en lang rekke med uavgjort resultater tatt to seiere på de fire siste kampene. De to trepoengerne har riktig nok kommet mot Aalesund og Sandefjord som ligger på 16. og 15. plass på tabellen. Men det er jo nettopp disse kampene det er viktig å plukke poeng hvis man skal ha håp om ny Eliteseriekontrakt neste år.

Som nevnt ble Simen Juklerød utvist i kampen mot Brann, dermed kan han ikke spille mot Lillestrøm. Dette var hans andre røde kort denne sesongen, og det andre kom i nettopp i det motsatte oppgjøret mellom Lillestrøm og Vålerenga. En annen man vet ikke er med i helgens kamp er Dicko Eng som er operert etter en skade i kneet.

Noen som er usikre til søndagens kamp er blant annet Stefan Strandberg som ble skadet under landskampen mot Spania. Han har ikke trent med laget den siste uka, men det sitter nok langt inne for han og ikke være med til helga. Christian Borchgrevink som har vært veldig god den siste perioden har også trent alternativt den siste uken. Dette er ikke den posisjonen Vålerenga har best dekning for øyeblikket, så det blir viktig å stable han på beina for Vålerenga sin del.

I sommervinduet hentet Vålerenga en ukjent spiss fra Serbia med navn, Andrej Ilic. Det tok litt tid før spissen kom i gang, men nå kommer målene på løpende bånd. Syv mål på de siste fem konkurransekampene har Ilic, som allerede har rukket å bli lagets toppscorer.

Lillestrøm

Lillestrøm gikk på sitt andre strake tap etter kampen borte mot Stabæk før landslagsoppholdet. En meget skuffende prestasjon for Lillestrøm sin del som hadde grei kontroll på banespillet, men som sviktet i begge 16-meterne.

Det skal jo sies at det laget man kunne stille mot Stabæk var noe preget av suspensjoner og skader. Edh, Garnås og Rogers måtte alle soner, men er klare for Vålerenga nå på søndag. Det samme er mest sannsynlig Thomas Lehne Olsen som var med i troppen mot Stabæk, men som nok aldri var tiltenkt spilletid. Han har trent med laget denne uka og med mindre han får noen tilbakeslag vil nok han bli å se i startelleveren på søndag.

Spillere som ikke er aktuelle til denne helgen er Kosi Thompson og Lars Ranger. Lars Ranger kunne Eirik Bakke si at er som smått tilbake i trening og man håper han skal rekke de siste kampene. Frederik Elkær er usikker, men man håper han kan være med i troppen, men han er nok ikke aktuell for mange minutter på søndag.

På fotballfeber sendingen til TV2 på fredag kunne også Eirik Bakke melde om at Vebjørn Hoff sliter med både sykdom og skade. Hvis ikke han skulle bli klar blir det spennende å se hvordan man velger å stable laget uten Hoff. Om han blir klar eller ikke vil man sikkert på en indikasjon på treningen på lørdag.

Kampen

Uten at jeg har sjekket statikken i alle verdens derbyer, velger jeg å si at det er det jevneste derbyet i hele verden. 34 seiere til hvert av lagene og 28 uavgjort er ståa per dags dato. På de fem siste kampene har Lillestrøm et lite overtak med to seiere, to uavgjort og et tap. Nøyaktig samme statistikk er det på de fem siste oppgjørene mellom lagene på Åråsen.

Lillestrøm sin hjemmestatistikk så langt i år er som følgene: 7-0-5

Vålerenga sin bortestatistikk er 4-4-4

Man har jo gjennom de siste årene som Lillestrøm supporter, lært hvordan Geir Bakke liker å spille fotball. Så hvordan Vålerenga vil se ut kan man forestille seg. Etter Geir Bakke tok over Vålerenga har de en gjennomsnitts ballbesittelse på 43% og det er kun to av tretten kampen de har hatt mest ball. Så at Lillestrøm kommer til å ta styringen på kampen og at Vålerenga satser på kontringer og dødballer, ser jeg på som det mest sannsynlige kampbildet.

Dette er to lag som slipper inn mål i nesten hver kamp. Det er kun tre kamper Lillestrøm har holdt nullen og Vålerenga er noe bedre med fire nuller. Så selv om kampene på Åråsen pleier å være tettere og ha lite mål, så kan det nok hende at man må score mere enn et mål for å ta alle tre poengene.

@MikaelKinnestad

Podkast

Æresmedlem Per Mathisen

Daniel GlasøDaniel Glasø22/03/2023

Leave a Reply