Skip to main content

Det tette kampprogrammet fortsetter, og i dag er det duket for ett oppgjør man ikke har sett siden 2012 i seriesammenheng på Åråsen.

Fredrikstad er på besøk og med det venter ett gjensyn med en som mange LSK-supportere fortsatt holder tett til brystet. Simen Rafn og Fredrikstad har fått en veldig god start på sesongen og ligger en 4. plass foran dagens kamp.

Rafn legger ikke skjul på at det er fin tilværelse å være Fredrikstad-spiller om dagen.

– Det er veldig gøy. Vi hadde troen på at vi kunne overraskelse i år, men jeg må si at sesonginnledningen har overgått de forventningene jeg hadde.

Ikke skremt av nivået

Mange hadde tippet at Fredrikstad kunne overraske denne sesongen, men innad i klubben hadde dem ikke noe spesifikt mål. Rafn ser ingen grunn til at den gode starten ikke skal fortsette.

– Ut ifra hvordan kampene har vært så langt, så ser jeg ingen grunn til å ikke gå for en topp 5 plassering. Da må vi selvfølgelig fortsette sånn vi har startet, men det har ikke vært noe skremmende nivå på de vi har møtt så langt.

Det er ikke alltid like lett å si hva som gjør at nyopprykkede lag gjør det såpass bra, Rafn tror mye har med selvtilliten å gjøre.

– Man ser jo det hvert år at nyopprykkede lag ofte kommer med en voldsom entusiasme og selvtillit fra en god sesong. Det kjenner jo vi også på, at vi har mye selvtillit og stor tro på det vi driver med.

– Legger man det til side så har vi et kollektiv som fungerer veldig bra, og vi er en hardtarbeidende og en ekstrem lojal spillergruppe. Så har vi klart å få kampbilder som passer ferdighetene og styrkene våre veldig bra.

Ekstra motivasjon

Den tidligere LSK-spilleren måtte se siste halvdel av forrige sesong fra sidelinjen etter å ha pådratt seg en korsbåndsskade. Helt siden skaden skjedde har han jobbet målrettet for å rekke årets seriestart.

– Røyk jo korsbåndet tilbake i august og begynte med en gang å telle måneder til seriestarten. Var tilbake i trening i starten av mars, så ble en litt kort oppkjøring for min del. Har jo nå fått spilletid i samtlige seriekamper og har fem 90-minuttere på rad, og jeg føler formen kommer mere og mere for hver kamp.

Nå skal han igjen møte klubben han tilbragte fire år som spiller.

– Sammen med kampene mot Sarpsborg, så var Lillestrøm de første kampene jeg tittet på når serieoppsettet kom. Må si jeg ble litt skuffet over at hjemmekampen var såpass sent i sesongen, og det har jeg forstått at jeg ikke er alene om.

– Men mai-kamp på Åråsen blir jo veldig gøy, så den satt jeg en rød ring rundt tidlig. Jeg var fremdeles skadet når serieoppsettet kom, så det ga enda litt mer motivasjon for å rekke seriestarten og spille meg inn på laget.

LSK har endret seg en del etter at Simen Rafn forlot klubben. Etter dagens trenerteam kom til klubben har det skjedd store endringer, noe Rafn synes har vært gøy å følge med på.

– Jeg synes det har vært veldig spennende å følge med store forandringer. Jeg har jo også sett det alle andre har sett, med at det har vært dype daler, men jeg synes også at det har vært høye topper. Topp nivået synes jeg er veldig spennende, og de har fått inn noen spennende spillere. Det vil jo ta litt tid å få inn en helt ny spillestil, men jeg synes de har kommet langt på kort tid.

Lillestrøm har fortsatt til gode å vinne på hjemmebane denne sesongen. Rafn mener det er viktig at Fredrikstad får til en fase av spillet spesielt godt hvis den rekken skal fortsette.

– Jeg forventer at Lillestrøm ønsker å bruke ballen så mye så mulig og spille oss lave. Så håper jeg vi treffer bra i det høye presset, for det er jo et lag som spiller med mye risiko bakfra. Hvis ikke så kommer vi til å bli spilt lave, så det blir en veldig viktig dimensjon i kampen hvordan presspillet vårt fungerer. 

– Vi møter ett av lagene i serien som er best på å spille seg ut bakfra. Vi har brukt mye tid den siste uken på å se de spiller, så blir det spennende å se hvordan kampen ender.

Lillestrøm

Det er ikke lett å bli klok på årets utgave av LSK. Etter tapet mot Brann og det røde kortet på Martin Ove Roseth, var det nok de færreste som hadde troen på tre poeng i Stavanger. Etter 10 minutter var spilt sto det 2-0 til LSK og det så plutselig ut som det var mulig allikevel.

Endelig(!) er Felix Và klar for å spille seriefotball igjen etter ferdig sonet suspensjon. Det er vel ikke mange som lurer på om han skal settes rett inn på laget til dagens kamp. Det samme gjelder nok også Roseth som også er klar for spill etter det røde kortet han fikk mot Brann.

Med fire mål mot Viking ser man nå et tydelig skille i antall scorede mål på hjemme- og bortebane. 15 mål har LSK scoret på fem bortekamper mot Eliteseriemotstand (cupen inkludert). På fire hjemmekamper har Lillestrøm kun scoret tre mål, to mot Kristiansund og ett mot HamKam. Det er jo lett å tenke seg at dette er fordi det er lettere å spille som de ønsker på kunstgress, men snart må det begynne å svinge litt mer på eget gress også.

Fredrikstad

Det ble en god 16. mai for dagens motstander også. Over 11 000 mennesker var på stadion og fikk se Fredrikstad slå Strømsgodset hele 4-1. Med det fortsatte den gode poengfangsten til laget som kun har tapt serieåpningen mot Bodø/Glimt.

Det som er nesten like imponerende er at Morten Bjørlo har scoret seks mål i Eliteserien så langt. Midtbanespilleren som så vidt fikk lov til å være på treningsleir for Rosenborg, har virkelig tatt Eliteserien med storm så langt.

I buret hentet Fredrikstad ny keeper i forkant av sesongen. Jonathan Fischer kom fra danske Hobro og er for meg en av de beste keeperne i ligaen. Med sine 197 centimeter har han levert noen strålende redninger, i tillegg til at han bare er 22 år gammel. Så han vil bare bli bedre og bedre.

Det er selvfølgelig flere spillere som har spilt bra når Fredrikstad ligger der dem ligger på tabellen. Skal man trekke fra noen flere ville jeg nevnt, Stian Stray Molde, Maxwell Woledzi og Patrick Metcalfe.

Statistikk   

Det er såpass lenge siden at disse to lagene møttes i en tellende kamp, så det kanskje ikke så spennende å se hvordan det gikk forrige gang. Hvis noen derimot skulle lure, så tapte Lillestrøm forrige kampen på Åråsen 2-1, men vant bortekampen samme sesong etter blant annet to scoringer fra Erling Knudtzon.

Fredrikstad har som sagt kun tapt en kamp denne sesongen og den kom hjemme mot Bodø/Glimt. Det betyr at de er ubeseiret på bortebane så langt: 3-1-0 med 9-2 i målforskjell.

Det er nok sannsynlig at det er Lillestrøm som kommer til å styre det meste av banespillet i dagens kamp. Fredrikstad er det laget i ligaen som har minst ballbesittelses så langt med sine 37,9% i snitt.

Det er bare Bodø/Glimt og Brann som slipper inn færre mål enn Fredrikstad. Når de også slipper til lite når de spiller borte, blir det viktig å sette de sjansene man får skal man slå dagens tøffe motstander.

Foto: Emil Saglien Ruud

Blogg

Dilemma

Anders MathisenAnders Mathisen08/01/2023

Leave a Reply